U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Foto’s door Leen Vlasblom en Anja van Mastwijk

In de omgeving van de Oude Boomgaard

De polders zijn hier onbeschrijflijk weids en mooi. We bevinden ons namelijk in de Lopikerwaard, op de grens van de provincies Utrecht en Zuid–Holland, waar je fantastisch kunt fietsen. Oude Rijn, Hollandsche IJssel, Lek, Vlist, Korte en Lange Linschoten zijn de rivieren die deze streek doorstromen. U bent hier trouwens ook in het land van Herman de Man (1898–1946), de Nederlandse schrijver die in romans en verhalen deze streek en haar inwoners heeft vereeuwigd.

Vlakbij de ‘Oude Boomgaard’ bevinden zich onder andere het Landgoed Linschoten (gedeeltelijk toegankelijk) met daarbij theetuin de Schapenlaan, stal het Oude Water en kaasboerderij de Vliethoeve. Iets verderop liggen schilderachtig Linschoten, Montfoort, Woerden, het zilverstadje Schoonhoven, monumentaal IJsselstein, de historische kaasstad Gouda en natuurlijk ooievaars- en heksenoord Oudewater. Onderweg van de Oude Boomgaard naar Oudewater kunt u pauzeren in theetuin de Kwakel.

Oudewater is het oudste stadje in het Groene Hart (zonder NS-station!) en werd internationaal vermaard om de sfeervolle, monumentale binnenstad. Vanuit de toren van de fraaie Michaëlskerk klinkt het welluidende carillon over straatjes en huizen. In 2001 kregen de ooievaars voor het eerst in jaren weer jongen in het nest op het oude stadhuis (dat vroeger figureerde in de kinder-tv-serie ‘Swiebertje’). Met carnaval verandert de stadsnaam in Uivergein (een uiver is een ooievaar). Uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Amerika, maar ook vanuit Japan en Korea weten mensen Oudewater te vinden en laten zij zich wegen in de Heksenwaag. Als men geen heks blijkt te zijn, ontvangt men een ‘certificaet van weginghe’.

Oudewater is niet alleen om haar ooievaars en Heksenwaag bekend, maar ook wegens de lokale touwindustrie die steunde op de verbouw van hennep in de regio. Touwmuseum de Baanschuur is daarom een bezoek waard in het stadje waarvan de inwoners nog altijd ‘geelbuiken’ worden genoemd, omdat de hennep de voorschoten die de touwarbeiders droegen geel kleurde. In het kleine, sfeervolle museum wordt het verleden van hennep-telende boer en baander met voorwerpen, video en ander materiaal tot leven gebracht. U kunt er zelf touw slaan!

Er is in deze buurt van alles te zien en te beleven, en je kunt hier wandelen, fietsen en varen.

 

Fietsverhuur Oudewater

U kunt goede huurfietsen bij de Oude Boomgaard laten bezorgen. Robert-Jan komt ze graag brengen en ophalen. Kijk op zijn webstek of reserveer uw fiets meteen hier. U kunt Robert-Jan ook een e-bericht sturen: info@fietsverhuuroudewater.nl. Op maandag t/m zaterdag is hij telefonisch bereikbaar van 8.30–20.00 uur op 06–213 674 71.

 

de Oude Boomgaard

 

De foto’s op deze webstek werden gemaakt door Leen Vlasblom en Anja van Mastwijk.